Νέα

Νέα

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού: 23-29 Απριλίου 2023 «Ευκαιρία φέτος να αναπληρωθούν οι εμβολιασμοί που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας»

Δελτίο Τύπου ΣΦΕΕ

Αθήνα, 20 Απριλίου 2023 – Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμού (23-29 Απριλίου 2023) οι χώρες μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν τόσο στην κοινή γνώμη όσο και τις αρχές υγείας την αξία των εμβολιαστικών προγραμμάτων.

Αναγνωρίζοντας επί σειρά ετών ότι ο εμβολιασμός αποτελεί επένδυση για την προστασία του πληθυσμού και τη βιωσιμότητα των υγειονομικών συστημάτων, η φετινή εκστρατεία ενημέρωσης τονίζει την σημασία της έγκαιρης και ισότιμης πρόσβασης του πληθυσμού στα διαθέσιμα εμβολιαστικά προγράμματα. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 4-5 εκατομμύρια θάνατοι, ανά την υφήλιο, προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού, ενώ 1,5 εκατομμύρια επιπρόσθετοι θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν, εφόσον αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη παγκοσμίως.

Ιδιαίτερα σήμερα, που η παγκόσμια κοινότητα έχει επανέλθει στην κανονικότητα μετά την πρόσφατη κρίση δημόσιας υγείας λόγω της πανδημίας COVID – 19, η οποία ανέδειξε αναμφισβήτητα την αξία του εμβολιασμού, οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ατζέντας Εμβολιασμών 2030 οφείλουν να ευαισθητοποιήσουν και να κινητοποιήσουν το σύνολο της Πολιτείας. Συγκεκριμένα, η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε όλες τις ηλιακές ομάδες, συνοδευόμενη από εκστρατείες ενημέρωσης του πληθυσμού και ειδικά μητρώα που θα επιτρέπουν την καταγραφή και παρακολούθηση των εμβολιασμών, οφείλουν να βρίσκονται υψηλά στην ατζέντα της δημόσιας υγείας των εθνικών αρχών υγείας και να κινητοποιούν το έργο της ιατρικής κοινότητας.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) αναγνωρίζει τη αξία του εμβολιασμού και τονίζει τη σημασία της αναπλήρωσης των δόσεων που χάθηκαν λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Π.Ο.Υ. και της UNICEF, υπολογίστηκε ότι μέχρι το 2021 λόγω της COVID-19, 25 εκατομμύρια βρέφη έχασαν τις δόσεις για εμβόλια που σώζουν ζωές όπως διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη (DTP3), ιλαράς, πολιομυελίτιδας και μηνιγγίτιδας. Σημαντικό έλλειμμα παρατηρήθηκε και στον ΗPV εμβολιασμό των εφήβων – δεδομένα από τις H.Π.Α. δείχνουν μείωση της τάξης του 24% για το 2020 σε σχέση με το 2019. Λαμβάνοντας υπόψη και τον εμβολιασμό των ενηλίκων στις Η.Π.Α. εκτιμήθηκε ότι από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021, χάθηκαν 37,1 εκατομμύρια δόσεις συνιστώμενων εμβολίων σε σύγκριση με το 2019.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να συνεχιστεί ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες, καθώς χάρη στον εμβολιασμό σχεδόν μισό εκατομμύριο ζωές έχουν σωθεί μεταξύ ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω σε 33 χώρες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ.

Για να επιτύχει η χώρα μας στην εγκατάσταση του εμβολιασμού ως βασικού πυλώνα της πολιτικής υγείας, θα πρέπει η ορθή τήρηση των εμβολιαστικών προγραμμάτων και η έγκαιρη πρόσβαση του πληθυσμού σε αυτά να αποτελεί κοινό στόχο. Ο εμβολιασμός παιδιών, εφήβων και ενηλίκων αποτελεί επένδυση στην υγεία και συμβάλλει σε μία ζωή γεμάτη υγεία.

Ο ΣΦΕΕ ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος παραμένει αρωγός της πρόληψης και υποστηρίζει την αξία της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην ευρεία εφαρμογή και τήρηση των εμβολιαστικών προγραμμάτων. Οι εταιρίες-μέλη του ΣΦΕΕ στοχεύουν κάθε χρόνο στον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς μέσω της έγκαιρης διάθεσης επαρκούς ποσότητας εμβολίων για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών και την προστασία του πληθυσμού εν γένει, έναντι πληθώρας λοιμωδών νοσημάτων.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, αναγνωρίζοντας ότι σήμερα περισσότερα των 100 εμβολίων βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης, εκ των οποίων το 46% απευθύνονται σε νοσήματα για τα οποία μέχρι σήμερα δεν υφίστανται εμβόλια, ενώ το 80% αυτών αφορά σε εμβολιασμό ενηλίκων, τόνισε σχετικά: «Ο εμβολιασμός αποτελεί ένα από σημαντικότερα επιτεύγματα του 20ου αιώνα. Χάρη στην ανακάλυψη των εμβολίων και την ευρεία εφαρμογή των εμβολιαστικών προγραμμάτων εξαλείφθηκαν μία σειρά από θανατηφόρα μολυσματικά νοσήματα και επήλθε σημαντική μείωση του φορτίου των μεταδοτικών νοσημάτων. Παράλληλα, τα εμβόλια, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα δημόσιας υγείας, επέτρεψαν την οικοδόμηση μιας ισχυρής ασπίδας προστασίας ενάντια στην πανδημία COVID-19 και την διαχείριση πιο μεταδοτικών παραλλαγών, επιτρέποντας στους πολίτες να ζήσουν μία υγιή ζωή. Ωστόσο, τώρα θα πρέπει όλοι μαζί να περάσουμε με μια φωνή το μήνυμα ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να περιμένει και ότι η τακτική τήρηση των Εθνικών Προγραμμάτων Εμβολιασμού θα πρέπει να συνιστά προτεραιότητα και καθήκον όλων των αρμοδίων φορέων. Προς αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται η υλοποίηση προγραμμάτων ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, η εφαρμογή μηχανισμών παρακολούθησης και καταγραφής της εμβολιαστικής κάλυψης μέσω των μητρώων εμβολιασμών που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, η εφαρμογή εμβολιαστικών στόχων σύμφωνα με τις διεθνείς στρατηγικές και κατευθυντήριες οδηγίες, και η ανάπτυξη μιας μακρόχρονης εθνικής πολιτικής εμβολιασμού για τη χώρα, συνοδευόμενη από επαρκή δημόσια χρηματοδότηση, ώστε τα εμβόλια να συνεχίσουν να αποτελούν μια προσβάσιμη επιλογή για τον πληθυσμό της χώρας

 http://www.who.int/features/factfiles/immunization/en/

 https://www.who.int/news/item/15-07-2022-covid-19-pandemic-fuels-largest-continued-backslide-in-vaccinations-in-three-decades

 Saxena K, Marden JR, Carias C, Bhatti A, Patterson-Lomba O, Gomez-Lievano A, Yao L, Chen YT. Impact of the COVID-19 pandemic on adolescent vaccinations: projected time to reverse deficits in routine adolescent vaccination in the United States. Curr Med Res Opin. 2021 Dec;37(12):2077-2087. doi: 10.1080/03007995.2021.1981842. Epub 2021 Oct 4. PMID: 34538163.

 https://avalere.com/insights/declines-in-routine-adult-and-teen-vaccinations-continued-in-2021

 Vaccines and immunization (who.int)

 https://www.vaccineseurope.eu/vaccines-pipeline

Μετάβαση στο περιεχόμενο