Νέα

Νέα

Γενική Συνέλευση ΣΦΕΕ: Ψήφισμα και Αποτελέσματα Εκλογών

Γενική Συνέλευση ΣΦΕΕ: Ψήφισμα και Αποτελέσματα Εκλογών

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΦΕΕ

 

Αθήνα, Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015 – Μπορούμε, μαζί με την Πολιτεία, με γρήγορες και κατάλληλες πρωτοβουλίες να καταστήσουμε το 2015 «έτος-αφετηρία» για τη διάσωση, την ενδυνάμωση και την ισότητα των πολιτών στην πρόσβαση στην Υγεία. Μέσα στο 2014 ο δημόσιος φαρμακευτικός προϋπολογισμός συρρικνώθηκε σε ένα επίπεδο κάτω του 1,9 δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ η δημόσια δαπάνη υγείας κυμάνθηκε στο επίπεδο του 4,5% του ΑΕΠ. Οι δημόσιες αυτές δαπάνες-επενδύσεις δεν αντιστοιχούν ούτε καν στο επίπεδο που ορίζεται ως ελάχιστο για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

 

Για να αναστραφεί η πορεία παρακμής και διάλυσης της Δημόσιας Υγείας θα πρέπει να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο νέο σχέδιο δράσης, που περιλαμβάνει: Την διασφάλιση της άμεσης πρόσβασης όλων των πολιτών (ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, φτωχών και πλουσίων) σε καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα που σώζουν ζωές, την προώθηση των κλινικών ερευνών σ’ ένα πρόσφορο περιβάλλον που σέβεται κι ανταμείβει την καινοτομία, αλλά και τη διαμόρφωση σταθερών και προβλέψιμων συνθηκών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της συνεργασίας των ελληνικών φαρμακευτικών εταιριών με τις πολυεθνικές εταιρείες.

 

Η στρατηγική αυτή, η οποία πρέπει να βασίζεται σε τρεις πυλώνες, την καινοτομία, την ανάπτυξη και τη διαφάνεια, μπορεί να οδηγήσει στα επόμενα χρόνια σε σημαντικά και μετρήσιμα αποτελέσματα βελτίωσης του επιπέδου των πολιτών της χώρας.

 

Κεντρικές κατευθύνσεις ενός νέου σχεδίου δράσης είναι:

 

  1. Η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για να είναι ρεαλιστική για το 2015 θα πρέπει να οριστεί στα 2,175 δισεκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης που υπολογίζεται για τους ανασφάλιστους. Βασική και παράλληλη προϋπόθεση είναι να αφαιρεθεί η δαπάνη για εμβόλια, καθώς αφορούν στην προληπτική αγωγή, να αφαιρεθούν επίσης το ΦΠΑ και το ΕΚΑΣ. Επίσης, η νοσοκομειακή δαπάνη θα πρέπει να ανέλθει στα 750 εκατομμύρια ευρώ – και πιο συγκεκριμένα: η δαπάνη για το φάρμακο θα πρέπει να αποτελεί το 40% των νοσοκομειακών συνολικών προμηθειών για το 2015 και 50% για το 2016.

 

  1. Θα πρέπει να θεσπιστεί ανώτατο όριο στο clawback χωρίς περαιτέρω αύξηση των rebates και στα οποία οι εταιρείες να μπορούν να ανταπεξέλθουν, γεγονός που δεν συμβαίνει σήμερα. Το clawback δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ετήσιου στόχου για το 2015 με στόχο να μηδενιστεί το 2016. Παράλληλα η φαρμακοβιομηχανία οφείλει να καταβάλλει μόνο το μερίδιο που της αναλογεί στην αξία της ανωτέρω υπέρβασης/clawback (σε τιμές ex-factory).

 

  1. Τα εκκρεμή χρέη του Δημοσίου (ΕΟΠΠΥ και Νοσοκομείων) προς τις φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να τύχουν δίκαιης διαχείρισης, αρχής γενομένης από τα μέσα Μαρτίου, με τακτικές αποπληρωμές χωρίς διακριτική μεταχείριση μεταξύ παρόχων στην Υγεία και στο φάρμακο.

 

  1. Aπαιτείται η ταχύτατη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, και είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε με τις Αρχές και την Πολιτεία, ώστε να προχωρήσουμε στον περαιτέρω εξορθολογισμό της συνταγογράφησης μέσα από την εφαρμογή υποχρεωτικών θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος και πέραν του 2015.

 

  1. Οι σχέσεις των εταιρειών μελών του ΣΦΕΕ και των επαγγελματιών υγείας ρυθμίζονται από τον Κώδικα Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ, ο οποίος μαζί με τον Κώδικα Δημοσιοποίησης δίνουν το μήνυμα για περισσότερη διαφάνεια, προσαρμοσμένο στην εποχή μας, στην Ελλάδα της κρίσης.

 

Το μήνυμά μας προς την Πολιτεία είναι απλό και σαφές: Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, πολυεθνικές και ελληνικές, μπορούμε να είμαστε μια διπλή δύναμη δρώντας συμπληρωματικά, δύναμη οικονομικής ανάπτυξης και δύναμη έμπρακτης υποστήριξης του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας υγείας. Με την εμπέδωση σχέσεων εμπιστοσύνης με την Πολιτεία που θα οδηγήσουν σε ρεαλιστικές αποφάσεις μπορούμε να προσφέρουμε στην οικονομία και στην κοινωνία της χώρας μας τη στήριξη που χρειάζεται για ένα καλύτερο αύριο.

 

***

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην κα Ναταλία Τουμπανάκη, Διευθύντρια Επικοινωνίας ΣΦΕΕ. E-mail: [email protected], τηλ.: 6947936708, 210 6891101

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΦΕΕ

Αποτελέσματα Εκλογών

 

Αθήνα, 20 Μαρτίου 2015 – Η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, σήμερα Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 κατά την οποία, διεξήχθησαν και οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΦΕΕ.

 

Στις εκλογές συμμετείχαν 62 από τις 66 εταιρείες μέλη του Συνδέσμου.

 

Ακολουθεί η λίστα με τα ονόματα κατά αλφαβητική σειρά των εκλεγμένων μελών του νέου 15μελούς Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΦΕΕ με την εταιρεία που εκπροσωπούν.

 

1 GRECO ROBERTO GLAXOSMITHKLINE
2 ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ BOEHRINGER INGELHEIM
3 ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ ABBVIE
4 ΒΑΡΕΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ GALENICA
5 ΓΕΡΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΚΟΣ SANOFI
6 ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ GENESIS
7 ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ CHIESI
8 ΚΑΤΣΙΚΑΣ ΜΑΡΙΟΣ PROTONPHARMA
9 ΚΕΦΑΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ JANSSEN-CILAG
10 ΚΟΣΜΙΔΗΣ ΜΑΡΙΟΣ WINMEDICA
11 ΚΟΦΙΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ MERCK
12 ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ VIAN
13 ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΣ NOVO NORDISK
14 ΦΙΛΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ PHARMASERVE-LILLY
15 ΦΡΟΥΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ NOVARTIS

 

Τη Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015 θα συνεδριάσει σύμφωνα με το καταστατικό το νέο Δ.Σ. προκειμένου να συγκροτηθεί ως σώμα.

 

***

 

Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης

Δελτίο Τύπου – Αποτελέσματα Εκλογών

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο