Νέα

Νέα

Εκδήλωση ΣΦΕΕ για το Νέο Έτος: Δέσμευση για στήριξη του Κοινωνικού Κράτους και της ποιότητας ζωής των ασθενών μέσω των καινοτόμων φαρμάκων και των επενδύσεων

Εκδήλωση ΣΦΕΕ για το Νέο Έτος: Δέσμευση για στήριξη του Κοινωνικού Κράτους και της ποιότητας ζωής των ασθενών μέσω των καινοτόμων φαρμάκων και των επενδύσεων

 

Δελτίο Τύπου

Δέσμευση για στήριξη του Κοινωνικού Κράτους και της ποιότητας ζωής των ασθενών μέσω των καινοτόμων φαρμάκων και των επενδύσεων
Ένας λαός υγιής είναι η πρώτη επένδυση αναπτυξιακού χαρακτήρα

Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2015 – Τη δέσμευσή της να στηρίξει τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης στο δύσκολο έργο των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων στην Υγεία, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κ. Φρουζής στη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα για τη στήριξη των ασθενών στη δύσκολη αυτή περίοδο μέσω της συνεχούς επένδυσης στις καινοτόμες θεραπείες με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας του πληθυσμού στο σύνολό του.

Κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στον Πολυχώρο Αμαλίας 36, παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού, ακαδημαϊκού, επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού χώρου ήταν η συστράτευση σύσσωμου του φαρμακευτικού επιχειρείν  στη μάχη που δίνει στην Ευρώπη το Κυβερνητικό Επιτελείο ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία ενός κοινωνικού κράτους μέσα σε συνθήκες ανάπτυξης και οικονομικής ανασύστασης με μεγαλύτερη έμφαση στην Υγεία.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, υπενθύμισε πως κατά τα προηγούμενα χρόνια οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, με κοινωνική υπευθυνότητα και ισχυρή αίσθηση καθήκοντος έβαλαν πλάτη στην αντιμετώπιση της κρίσης και κάλεσε την νέα ηγεσία του υπουργείου υγείας να ενσκήψει πάνω στην κατάρτιση του εθνικού προϋπολογισμού ώστε να εξευρεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια για αύξηση των πόρων για την υγεία. Μάλιστα, έθεσε «εαυτόν», αναφερόμενος στην θεσμική επιχειρηματική δυναμική του ΣΦΕΕ ως κεντρικού φορέα της φαρμακοβιομηχανίας, στην υπηρεσία των κυβερνητικών επιτελείων.

Παράλληλα δήλωσε πως η δραματική μείωση της δαπάνης κατά 60% την τελευταία πενταετία, πέρα του ότι οδήγησε την  Ελλάδα στο να διαθέτει τη χαμηλότερη κατά κεφαλήν δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην ΕΕ (δηλαδή 179 ευρώ έναντι 320 που είναι η μέση κατά κεφαλή δαπάνη στην Ευρώπη), στέρησε επίσης πολύτιμα έσοδα από το Ελληνικό Δημόσιο. Αρκεί κανείς να λάβει υπόψη του ότι για κάθε  για κάθε 100 εκατ. ευρώ μείωση στην  φαρμακευτική δαπάνη, το Κράτος χάνει συνολικά  από τα δημόσια έσοδα 47 εκατ. Ευρώ και 350 θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης.

Το θέμα του προϋπολογισμού για την υγεία και ειδικότερα για το φάρμακο αποτελεί μια αναγκαία συνθήκη για την εξασφάλιση της αξιοπρέπειας στο βίο του Έλληνα Πολίτη. Όπως τόνισε: «Η επάρκεια φαρμάκων στην αγορά και η εξυπηρέτηση των αναγκών του κοινωνικού συνόλου – και ιδίως των λιγότερο προνομιούχων – επιβάλλει να επανέλθει η δαπάνη τουλάχιστον 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, με ειδική μέριμνα 350 εκατ. ευρώ για τους ανασφάλιστους και επιπλέον να ανέλθει στα 800 εκατ. ευρώ από 500 εκατ. ευρώ σήμερα ο προϋπολογισμός για την κάλυψη των νοσοκομείων που στερούνται από βασικές θεραπείες».

Η πρωτοβουλία αυτή πρέπει να συνδυαστεί απαραίτητα με ένα όριο στο clawback – έως 3% του ετήσιου στόχου του 2015 – το οποίο θα ωθήσει την Πολιτεία στις απαραίτητες  δομικές αλλαγές. Τέλος, τα αυθαίρετα οριζόντια rebates & clawbacks πρέπει να μειωθούν σημαντικά από τη στιγμή που σωρευτικά πλέον υπερβαίνουν τα όρια αντοχής των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, αφού μέχρι σήμερα ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για τη σταθεροποίηση του κλάδου ο οποίος έχει πληγεί με 1 δισ. ευρώ από τη μεγάλη περικοπή ομολόγων (PSI 2012) με τα οποία είχαν εξοφληθεί χρέη προηγούμενων ετών.

Ο κλάδος πρέπει να στηριχθεί στο δρόμο της υποστήριξης της έρευνας και της καινοτομίας. «Άλλωστε θα πρέπει να δοθούν περισσότερα κίνητρα στις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να συγκρατήσουν τις επενδύσεις, την απασχόληση και την εξαγωγική τους δραστηριότητα». Μάλιστα εξήρε τη διάθεση του νέου υπουργού να ανακινήσει εκ νέου την τελματωμένη λόγω εκλογών διαδικασία για την θεσμική απελευθέρωση των κλινικών ερευνών.  «Όταν κάθε κλινική μελέτη ισοδυναμεί με εισαγωγή 250.000 ευρώ στη χώρα και συνδέονται με μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 500 χιλιάδες ευρώ, αντιλαμβανόμαστε ότι οφείλουμε να καλύψουμε σύντομα το χαμένο έδαφος», είπε χαρακτηριστικά.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Υπουργός Υγείας, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος αναγνωρίζοντας την αξία του επειχειρείν δήλωσε: «Εμείς πιστεύουμε σε μία Ευρώπη των λαών και της αλληλεγγύης που είναι και το συστατικό στοιχείο της οικοδόμησης της Ευρώπης. Ένας από τους πυλώνες αυτής της νέας προσπάθειας που συμβάλλει στην πραγματική ανάπτυξη της  χώρας είναι και ο χώρος της Υγείας γιατί εμείς θεωρούμε ότι ένας λαός υγιής είναι και η πρώτη επένδυση αναπτυξιακού χαρακτήρα. Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι οι κοινωνικές δαπάνες δεν είναι σπατάλη αλλά είναι επενδύσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της  χώρας. Ιδιαίτερα ο τομέας του φαρμάκου μπορεί να συμβάλλει όχι μόνο στην κάλυψη των αναγκών σε φάρμακα αλλά και στη σημαντική συμβολή για την ανάπτυξη αυτής της χώρας. Θα επιχειρήσουμε σε συνεργασία με όλους τους θεσμούς που συνθέτουν το ευρύτερο περιβάλλον στο χώρο της Υγείας και του φαρμάκου εμπεδώνοντας ένα κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους φορείς, ένα πνεύμα καλής πίστης και συνεργασίας γιατί εμείς πιστεύουμε ότι ο καθένας έχει το δικό του ρόλο σε ένα επίπεδο συνεργασίας και καλής πίστης προκειμένου ο καθένας από την πλευρά του να συμβάλλει σε αυτό που επιδιώκουμε ως χώρα –την έξοδο από την κρίση. Θα επιχειρήσουμε να διαμορφώσουμε σταθερούς κανόνες , στην καθιέρωση νέου μοντέλου στην πολιτική του φαρμάκου, θέλουμε η Ελλάδα να είναι έλευση προσπαθειών επένδυσης».

 

***

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην κα Ναταλία Τουμπανάκη, Διευθύντρια Επικοινωνίας ΣΦΕΕ. E-mail: [email protected], τηλ.: 6947936708, 210 6891101

 

 

ΑΠΟΝΟΜΗ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΠΑΘΛΩΝ ΣΤΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΦΕΕ INNOVATION PROJECT 2.0

Η βραδιά για την κοπή της πίτας είχε και εορταστική ατμόσφαιρα παρά την κρίσιμη κατάσταση για τη χώρα, καθώς αποτέλεσε ευκαιρία για επιβράβευση του αποτελέσματος ενός ιδιαίτερα σημαντικού θεσμού που εγκαινίασε πριν δυο χρόνια ο ΣΦΕΕ. Πρόκειται για την απονομή των χρηματικών επάθλων στους 3 πρώτους νικητές του διαγωνισμού “SFEE Innovation Project 2.0”. Ενός διαγωνισμού –πρότυπου- για τα ελληνικά δεδομένα, όπου στα μόλις 2 χρόνια της διεξαγωγής του κατάφερε να συγκεντρώσει τη δουλειά 850 ερευνητών, οι οποίοι μέσα από την οργάνωση τους σε περίπου 200 ερευνητικές ομάδες κατέθεσαν στον ΣΦΕΕ 205 προτάσεις. Όλη αυτή διαδικασία αποτελεί μια συσσωρευμένη εργασία 225.000 ημερών έρευνας και την οποία ο ΣΦΕΕ στήριξε μέσα από το συντονισμό 15 χορηγών, προσφέροντας 6 βραβεία συνολικής αξίας 100.000 ευρώ.

«Αυτή είναι η δουλειά μας, η ανάδειξη και η ανάπτυξη της καινοτομίας, κάτι που αποδεδειγμένα κάνουμε ακόμη και σε καιρούς κρίσης και ύφεσης», πρόσθεσε η Δ/ντρια Επικοινωνίας του ΣΦΕΕ, κα Ναταλία Τουμπανάκη απευθύνοντας θερμές ευχαριστίες στις εταιρείες μέλη του ΣΦΕΕ  που στήριξαν έμπρακτα την υλοποίηση του διαγωνισμού και  ιδιαίτερα τις εταιρίες: Abbvie, Chiesi, Genesis, Pharmaserve-Lilly, MSD, Novartis, Pharmathen και Roche για την ευγενική τους χορηγία καθώς και τον Όμιλο του ΔΟΛ και το Κεφάλαιο, τους βασικούς χορηγούς επικοινωνίας.

Τις απονομές των χρηματικών επάθλων αξίας 50.000€ πραγματοποίησε ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η 1η νικήτρια ομάδα, «Τράπεζα Οφθαλμών Γρηγόρης Γεωργαρίου» δια του εκπροσώπου της κ. Κων/νου Καραμπάτσα, Επίκουρου Καθ. Οφθαλμολογίας βραβεύτηκε για την ερευνητική σας προσπάθεια που αφορά στην κερατοειδική αδιαφάνεια, που αποτελεί τη δεύτερη πιο κοινή αιτία τύφλωσης παγκοσμίως. Αντίστοιχα και ο κ. κ. Γεώργιος Τσάγκαρης, επικεφαλής της 2ης νικήτριας ομάδας, Proteomarkers Biotech παρέλαβε χρηματικό έπαθλο ως επιβράβευση των προσπαθειών στο πεδίο του μη επεμβατικού ελέγχου της υγείας του εμβρύου και των επιπλοκών της κύησης.

Τέλος, για την αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας για τους ασθενείς μίλησε η Πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών Αθηνών «Κ.Ε.Φ.Ι», κα Ζωή Γραμματόγλου, η οποία τόνισε ωστόσο, ότι «η μεγάλη καθυστέρηση στην εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων στην Ελλάδα με τα οποία αντιμετωπίζονται σπάνια και σοβαρά νοσήματα, η ενημέρωση των ασθενών για συμμετοχή σε κλινικές μελέτες, η παντελής έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης των ασθενών και κέντρων ανακουφιστικής φροντίδας είναι από τα σοβαρά προβλήματα του συστήματος Υγείας». Κλείνοντας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημασία συμμετοχής των συλλόγων ασθενών στη λήψη αποφάσεων για την Υγεία, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «…στα σύγχρονα συστήματα Υγείας της Ευρώπης οι σύλλογοι ασθενών και οι οργανώσεις αποτελούν σημαντικούς συμβούλους στη χάραξη της πολιτικής Υγείας και ουσιαστικούς εταίρους στη λήψη των αποφάσεων. Δυστυχώς στη χώρα μας οι ασθενείς δεν καλούνται να συμμετέχουν στους φορείς λήψης αποφάσεων για την Υγεία, με το σύστημα υγείας να παραμένει καθαρά ιατροκεντρικό».

***

Μετάβαση στο περιεχόμενο