Νέα

Νέα

Η αξία του «φαρμάκου» στην κοινωνία

Η αξία του «φαρμάκου» στην κοινωνία

Άρθρο του κου Πασχάλη Αποστολίδη, Προέδρου ΣΦΕΕ στην vradini.gr, 27 Ιουνίου 2016

 

Αν κάποιος έχει νόημα να είναι ο «κερδισμένος» μετά από το μεγάλο εθνικό σοκ και τις τεράστιες ανατροπές που ζήσαμε τα τελευταία έξι χρόνια, αυτός είναι η Ελληνική κοινωνία και οι Έλληνες πολίτες. Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε τη δυνατότητα μέσα από μία κριτική και ειλικρινή ματιά να συνειδητοποιήσουμε πως η αλληλεγγύη που επιδείξαμε, όλοι μαζί, αυτά τα δύσκολα χρόνια κράτησαν όρθια την κοινωνική πολιτική της χώρας. Ο κλάδος του φαρμάκου από την πλευρά του δεν έπαψε ούτε στιγμή να υπερασπίζεται, με υπευθυνότητα προσήλωση και αλληλεγγύη, το αναφαίρετο δικαίωμα όλων στην απρόσκοπτη πρόσβαση στις θεραπείες που έχουν ανάγκη, στη διασφάλιση του υπέρτατου κοινωνικού αγαθού, της Υγείας.

Η κοινωνική προσφορά του ΣΦΕΕ και των μελών του είναι δομικό στοιχείο της φιλοσοφίας μας, είναι η πυξίδα της καθημερινής μας λειτουργίας, με επίκεντρο τον άνθρωπο και στόχο να συνεισφέρουμε ενεργά στη βιώσιμη ανάπτυξη. Διαχρονικά, με σημαντικά και ουσιαστικά προγράμματα κοινωνικής υπευθυνότητας, ο Σύνδεσμος στηρίζει τη δημόσια Υγεία μειώνοντας τις επιπτώσεις των περικοπών, απορροφώντας τις κοινωνικές ανισότητες και καλύπτοντας τις ανάγκες ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Στο πλαίσιο αυτό είναι προγράμματα και δράσεις όπως:

  • η «Τράπεζα Φαρμάκων ΣΦΕΕ – Δίκτυο Συλλογής και Δωρεάν Διάθεσης» για άπορους και ανασφάλιστους, όπου με τη συνεργασία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ και τον οργανισμό «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, από το 2012 έως σήμερα έχουν προσφερθεί δωρεάν φάρμακα αξίας 7,2 εκ. ευρώ,
  • η συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ μέσω του οποίου προσφέρθηκαν περισσότερα από 40.000 φάρμακα για την ανακούφιση των επειγόντων προβλημάτων υγείας και υγιεινής που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που καταφθάνουν στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες,

Ταυτόχρονα, όμως λειτουργεί και ως ενεργός φορέας καινοτομίας, φωτίζοντας το δρόμο προς το νέο πολυσυζητημένο παραγωγικό μοντέλο, στο οποίο ο κλάδος διαθέτει τη «θεραπεία» για να δημιουργηθεί επενδυτικό κλίμα και θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, να αναστραφεί το φαινόμενο της επιστημονικής μετανάστευσης που μαστίζει τη χώρα και να χτιστεί η αναπτυξιακή προοπτική που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται:

  • τόσο το «ΣΦΕΕ Innovation Project», μέσω του οποίου προσελκύσαμε 205 υποψηφιότητες καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών στο χώρο της υγείας, από 200 ερευνητικές ομάδες και με τη συμμετοχή 850 ερευνητών,
  • όσο και τα Business Days, τα οποία για δύο συνεχείς χρονιές έδωσαν την ευκαιρία άμεσης σύνδεσης της ακαδημαϊκής κοινότητας και των νέων φοιτητών με την αγορά, παρουσιάζοντας τις δυνατότητες που προσφέρουν η φαρμακευτική έρευνα αλλά και οι κλινικές μελέτες.

Για το ΣΦΕΕ και τις εταιρίες μέλη του, Ελληνικές και διεθνείς, η κοινωνική ευθύνη δεν είναι επιλογή, είναι «a priori» συνθήκη για να είναι οι άνθρωποι γεροί και δυνατοί, για να μπορούν να κοιτάξουν το μέλλον με την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλύτερα. Και στη διασφάλιση αυτής της ελπίδας, εμείς είμαστε παρόντες με σχέδιο και δράσεις, ευαισθησία και αισιοδοξία, με ενεργό κοινωνικό ρόλο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο