Νέα

Νέα

Λύσεις για ένα βιώσιμο σύστημα προς όφελος του ασθενή

Συνέντευξη του κου Κωνσταντίνου Παναγούλια, Αναπλ. Προέδρου ΣΦΕΕ στον Ελεύθερο Τύπο, 30 Απριλίου 2016

 

  1. Τι χρωστάει η Πολιτεία στην φαρμακοβιομηχανία; Κι αν έχει υποσχέσεις και χρονοδιάγραμμα πληρωμής;

  Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ενημέρωση για τον προγραμματισμό αποπληρωμής των συσσωρευμένων χρεών προς την φαρμακευτική αγορά. Κάτι που όπως καταλαβαίνετε δραματοποιεί την ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση στην αγορά και εμποδίζει τον παραμικρό προγραμματισμό και σχεδιασμό από τις εταιρίες. Τα χρέη του Ελληνικού Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρίες υπερβαίνουν τα 1,2 δις ευρώ ενώ και οι οφειλές του κράτους προς την αγορά φαρμάκου παρουσιάζει άνοδο της τάξης του 52% σε σχέση με πέρυσι.

  Δεδομένων λοιπόν των ακραίων συνθηκών έλλειψης ρευστότητας οι εταιρίες φτάνουν στα όρια αντοχής τους, λειτουργώντας κάτω από ασφυκτικές πιέσεις  για να υπερασπιστούν το δικαίωμα του Έλληνα ασθενή για απρόσκοπτη πρόσβαση στις θεραπείες που έχει ανάγκη. Και αυτό το δικαίωμα ο φαρμακευτικός κλάδος – ο δεύτερος σε εξαγωγές – το έχει προστατεύσει με απόλυτη υπευθυνότητα και αυταπάρνηση κάτω από αντίξοες συνθήκες, περιορισμούς κεφαλαίων (capital controls), έλλειψη χρηματοδότησης, κ.λπ. Πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι τα περιθώρια και οι αντοχές έχουν εξαντληθεί, πλέον είναι στα χέρια της Πολιτείας να διευθετήσει σταδιακά τις οφειλές – οι φαρμακευτικές εταιρίες είναι περίπου 12 μήνες πίσω στις πληρωμές – δημιουργώντας ένα σταθερό και προβλέψιμο πλαίσιο χρηματοδότησης.

   

   

  1. Πως σχολιάζετε τις πρόσφατες δηλώσεις Ξανθού για συμψηφισμό του clawback ανάλογα με τις εκπτώσεις των εταιριών στα νοσοκομεία;

  Η απόφαση του κυρίου Ξανθού επιχειρεί απλώς να αμβλύνει τις επιπτώσεις ενός κατά τα άλλα ανορθολογικού και άδικου μέτρου που θα οδηγήσει τον κλάδο μας σε οικονομική ασφυξία. Από την πλευρά μας επιμένουμε στην αναγκαιότητα να ενισχυθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως θεραπευτικά πρωτόκολλα, οδηγίες κλινικής πρακτικής, μητρώα ασθενειών κ.α., τα οποία θα βοηθήσουν στον έλεγχο του όγκου, στη συγκράτηση των δαπανών και θα αποτελέσουν την οριστική λύση για τη βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας αντί να επιβάλλονται οριζόντια μέτρα.

  Παράλληλα, συνεχίζουμε να είμαστε στο πλευρό της Πολιτείας για την εξεύρεση των βέλτιστων λύσεων για ένα βιώσιμο σύστημα πάντα προς όφελος του ασθενή. Γιατί πιστεύουμε πως ο διάλογος, η συνεργασία και το άθροισμα των προσπαθειών και των δυνάμεων όλων των φορέων αποτελούν βασικές παραμέτρους της επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων του συστήματος Υγείας.

   

   

  1. Τι έχετε να πείτε για τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε χημειοθεραπευτικά και εμβόλια;

  Ο Σύνδεσμος με απόλυτη συναίσθηση της αγωνίας των ασθενών αλλά και της ευθύνης απέναντί τους βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα μέλη του για την άμεση αντιμετώπιση  των όποιων προσωρινών προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

  Όπως επανειλημμένα έχουμε αποδείξει, ακόμη και κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες, ο κλάδος λειτουργεί πάντοτε με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας και την προάσπιση τoυ δικαιώματος των ασθενών στην απρόσκοπτη πρόσβαση στις θεραπείες τους.

  Λειτουργούμε με γνώμονα τη διασφάλιση της επάρκειας και της ομαλής τροφοδοσίας τόσο σε ογκολογικά φάρμακα όσο και εμβόλια. Και σε αυτό το πλαίσιο βρισκόμαστε σε συνεχή και στενή συνεργασία με το κράτος, για την άμεση επίλυση πιθανών προβλημάτων ή δυσκολιών.

 

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο