Νέα

Νέα

Τοποθέτηση του Αντιπροέδρου ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιου Παπαδημητρίου στο 10ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Μάρκετινγκ

Τοποθέτηση του κου Ολύμπιου Παπαδημητρίου, Αντιπροέδρου ΣΦΕΕ στο 10ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Μάρκετινγκ, 10-12 Φεβρουαρίου 2016

 

Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι το πλαίσιο στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η φαρμακοβιομηχανία γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτικό. Η πολιτική στο χώρο του φαρμάκου τα τελευταία χρόνια έχει αναλωθεί σε μια ανελέητη περιστολή δαπανών με μειώσεις τιμών και με μη ρεαλιστικούς μηχανισμούς επιστροφών χρημάτων. Καμία ουσιαστική παρέμβαση δεν έχει γίνει στον όγκο συνταγογράφησης, καμία ουσιαστική αποτίμηση του νοσολογικού φορτίου (πόσους θέλουμε να θεραπεύσουμε σε κάθε νόσο), ενώ ταυτόχρονα δίνεται πρόσβαση σε πολλές καινοτόμες θεραπείες αλλά πάντα με όσο γίνεται λιγότερη συμμετοχή του ασθενούς.
Η εξίσωση αυτή δεν έχει λύση. Στη φετινή χρονιά, με το πλαίσιο που έχει τεθεί, το κυρίαρχο στοιχείο είναι η οικονομική βιωσιμότητα των εταιρειών που είτε θα βρεθούν αντιμέτωπες με την πλήρη οικονομική εξόντωση είτε θα βρεθούν σε αρνητικό έδαφος είτε, το χειρότερο, θα προβληματιστούν σκληρά για το αν πρέπει να συνεχίσουν να διαθέτουν τα φάρμακά τους αφού πρακτικά θα πρέπει να τα χαρίζουν. Θεωρώ ότι το δίλημμα στο οποίο καλείται ο κλάδος να εισέλθει είναι εκβιαστικό, ουσιαστικά η πολιτεία μας «πετάει το μπαλάκι» της ευθύνης γιατί στερείται της απαιτούμενης βούλησης και τεχνογνωσίας για μεταρρυθμίσεις.

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο