ΣΦΕΕ Patient Think Tank: Στο επίκεντρο ο ασθενής και η πρόσβαση στην καινοτομία
Άρθρο Διευθύντριας Επικοινωνίας ΣΦΕΕ κας Μαρία Λεοντάρη στην έκδοση με τίτλο «Υγεία για Όλους: Οι διεκδικήσεις και ο ρόλος των Συλλόγων Ασθενών», από την εφημερίδα «ΒΗΜΑ της Κυριακής», 01/11/2026
Στον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) πιστεύουμε ότι οι ασθενείς, οι οικογένειές τους και οι φροντιστές τους πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε πτυχής της υγειονομικής φροντίδας. Από την πρόληψη και την έρευνα έως την αξιολόγηση των θεραπειών, τον σχεδιασμό των υπηρεσιών υγείας και τη μέτρηση των αποτελεσμάτων, η συμμετοχή τους αποτελεί βασική προϋπόθεση για ένα αποτελεσματικό, βιώσιμο και ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας.
Οι ασθενείς διαθέτουν μοναδική γνώση που απορρέει από την καθημερινή εμπειρία της νόσου, ενώ οι εκπρόσωποί τους αναδεικνύουν τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των κοινοτήτων τους. Η κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι, οι οικογένειες και οι φροντιστές τους αποτελεί πολύτιμο εφόδιο για τη βελτίωση της φροντίδας και την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων θεραπευτικών επιλογών.
Μέσα από ανοιχτό, ειλικρινή και διαφανή διάλογο μεταξύ εκπροσώπων ασθενών και φαρμακοβιομηχανίας, η οπτική των ασθενών μπορεί να ενσωματωθεί ουσιαστικά στην έρευνα, την ανάπτυξη και την παροχή φαρμάκων, συμβάλλοντας στην καλύτερη κάλυψη των ανεκπλήρωτων αναγκών τους.
Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης και της διαχρονικής συνεργασίας μας με τις Ενώσεις Ασθενών, δημιουργήσαμε το ΣΦΕΕ Patient Think Tank, ένα φόρουμ ανοιχτού διαλόγου και ανταλλαγής γνώσεων, εμπειριών και προτάσεων μεταξύ εκπροσώπων των συλλόγων ασθενών και της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Μέσα από τακτικές συναντήσεις, οι συμμετέχοντες συζητούν ζητήματα πολιτικής υγείας και φαρμακευτικής περίθαλψης, θέματα πρόσβασης στις αναγκαίες θεραπείες και στην καινοτομία, καθώς και ζητήματα ποιότητας φροντίδας, με στόχο τη συνδιαμόρφωση προτάσεων που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών.
Τα τελευταία δύο χρόνια, το ΣΦΕΕ Patient Think Tank έχει εξελιχθεί σε μια ευρύτερη πλατφόρμα διαλόγου και συνεργασίας μέσα από τη διοργάνωση του ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit, ενός ετήσιου συνεδρίου που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Ασθενών. Το Summit συγκεντρώνει εκπροσώπους των ενώσεων και συλλόγων ασθενών, της Πολιτείας, των αρμόδιων Αρχών, της επιστημονικής κοινότητας και της φαρμακευτικής βιομηχανίας, δημιουργώντας έναν χώρο ουσιαστικού διαλόγου για τις προκλήσεις και τις προοπτικές του συστήματος υγείας. Συμμετέχουν περισσότεροι από 130 εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων, αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο του ασθενή στο σύγχρονο οικοσύστημα υγείας και την ανάγκη διασφάλισης έγκαιρης, ισότιμης και βιώσιμης πρόσβασης στην καινοτομία και τις νέες θεραπείες.
Η λειτουργία του ΣΦΕΕ Patient Think Tank βασίζεται σε σχέσεις εμπιστοσύνης και σε θεμελιώδεις αξίες, όπως η διαφάνεια, η ανεξαρτησία, ο σεβασμός, η υπευθυνότητα, η συνέπεια και η σαφήνεια των στόχων, σύμφωνα με τις αρχές του Κώδικα Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ και της EFPIA. Η ουσιαστική ενσωμάτωση της οπτικής των ασθενών σε όλο τον κύκλο ζωής του φαρμάκου μπορεί να συμβάλει στη συνδιαμόρφωση καλύτερων πολιτικών και υπηρεσιών υγείας, στη βελτίωση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων και στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων του συστήματος υγείας.
Παράλληλα, ο ΣΦΕΕ ενισχύει διαρκώς τον ρόλο του ως καταλύτης στη διαμόρφωση πολιτικών για κρίσιμα ζητήματα Δημόσιας Υγείας. Ως κλάδος διαθέτουμε σημαντική τεχνογνωσία και θεωρούμε αποστολή μας να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου συστήματος υγείας και στην υιοθέτηση πολιτικών που βελτιώνουν την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και οδηγούν σε καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Ενώσεις Ασθενών συμμετέχουν ενεργά, μαζί με άλλους εμπλεκόμενους φορείς, σε εθνικές συμμαχίες του ΣΦΕΕ για τη χάραξη στρατηγικών προτεραιοτήτων και πολιτικών υγείας, όπως η «Συμμαχία για τον Καρκίνο» και η «Συμμαχία για τον Διαβήτη». Μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες έχουν προωθηθεί σημαντικές παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων η υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του ΕΚΠΑ για την εκπόνηση του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο 2024–2028», η δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών και η αποζημίωση των βιοδεικτών. Αντίστοιχα, στον τομέα του διαβήτη πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια συστηματική καταγραφή των προκλήσεων και των ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην Ελλάδα.
Για τον ΣΦΕΕ, η ουσιαστική συμμετοχή των ασθενών δεν αποτελεί απλώς μια θεμελιώδη αρχή, αλλά μια στρατηγική προτεραιότητα που συμβάλλει στη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού, δίκαιου και ανθρωποκεντρικού συστήματος υγείας. Με σεβασμό προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με γνώμονα το όφελος των ασθενών, θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη φωνή τους στη λήψη αποφάσεων και συμβάλλουν στη βελτίωση της ολιστικής φροντίδας υγείας στη χώρα μας.