Νέα

Νέα

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού (23–29 Απριλίου 2018): Η Ελλάδα δαπανά ελάχιστα για την πρόληψη, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ

Δελτίο Τύπου

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού: 23–29 Απριλίου 2018

Η Ελλάδα δαπανά ελάχιστα για την πρόληψη, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ

Αθήνα, 23 Απριλίου 2018.- Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμού (23-29 Απριλίου), ο ΣΦΕΕ υπενθυμίζει ότι η εφαρμογή των εμβολιασμών θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας. Η χώρα μας δαπανά για την πρόληψη μόλις το 1,3% της συνολικής δημόσιας δαπάνης για την υγεία, με το ποσοστό αυτό να είναι το προτελευταίο ανάμεσα στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ. Ειδικότερα, η δαπάνη για τον εμβολιασμό είναι η χαμηλότερη ανάμεσα στις 34 χώρες μέλη του, προσεγγίζοντας σχεδόν τα 5 ευρώ ανά κάτοικο. Ας σημειωθεί ότι παράγοντες, όπως η έλλειψη συμμόρφωσης προς τις συστάσεις του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών ή οι προσφυγικές ροές αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης επιδημικών εξάρσεων ή και πανδημιών με σοβαρές συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η έξαρση της ιλαράς, σε Ευρώπη και Ελλάδα. Ήδη στη χώρα μας μετράμε, μέσα σε ένα σχεδόν χρόνο, 2.500 καταγεγραμμένα κρούσματα ιλαράς, τρία εκ των οποίων θανατηφόρα – σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού, αποτελεί μία πρωτοβουλία, η οποία συντονίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και εφαρμόζεται από τα κράτη μέλη. Την εβδομάδα αυτή, όλες οι χώρες υιοθετούν από κοινού το σύνθημα «Prevent-Protect-Immunize.» (Πρόληψη-Προστασία- Εμβολιασμός.) και οργανώνουν δραστηριότητες με κύριο στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, των Υγειονομικών Αρχών και της Ιατρικής Κοινότητας σχετικά με τα οφέλη των εμβολίων.

Ο εμβολιασμός αποτελεί ένα από τα δέκα σημαντικότερα επιτεύγματα του 20ου αιώνα στην προστασία και την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Χάρη στην ανακάλυψη των εμβολίων και την ευρεία εφαρμογή των εμβολιαστικών προγραμμάτων, εξαλείφθηκε μία σειρά από θανατηφόρα μολυσματικά νοσήματα (διφθερίτιδα, πολυομελίτιδα), επήλθε σημαντική μείωση του φορτίου μεταδοτικών νοσημάτων και απελευθερώθηκαν πόροι των υγειονομικών συστημάτων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 2-3 εκατομμύρια θάνατοι σε όλη την υφήλιο, προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού, ενώ 750.000 παιδιά σώζονται από αναπηρία. Εκτιμάται ότι μπορούν να αποφευχθούν 1,5 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως, εάν αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη, ενώ επιπρόσθετα, ο μαζικός εμβολιασμός παρέχει πολλαπλά οφέλη στους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις.

Αντιλαμβανόμενη τα οφέλη του εμβολιασμού για τη δημόσια υγεία, η Γενική Συνέλευση του Π.Ο.Υ, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Δεκαετία των Εμβολίων» έχει καταρτίσει Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης με το οποίο στοχεύει στην επίτευξη εμβολιαστικής κάλυψης σε ποσοστό 90% για όλα τα εμβόλια που περιλαμβάνονται στα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμών σε όλο τον κόσμο έως το 2020.

Ο ΣΦΕΕ, αναγνωρίζοντας την σημαντική αξία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, θέτει τον εμβολιασμό ως προτεραιότητα και βασικό άξονα για την διατήρηση της καλής υγείας των πολιτών. Σε αυτή την κοινή προσπάθεια θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι οι φορείς για την ορθή ενημέρωση των πολιτών για τον εμβολιασμό. Με αυτόν τον τρόπο θα ισχυροποιηθεί τόσο η χώρα μας, όσο και η Ευρωπαϊκή Ήπειρος συνολικά απέναντι στα μεταδιδόμενα νοσήματα. Η ευρεία εφαρμογή των εμβολιαστικών προγραμμάτων μειώνει τόσο το άμεσο κόστος (ιατρική αντιμετώπιση των σχετιζόμενων με τον εμβολιασμό νοσημάτων και των επιπλοκών τους), όσο και το έμμεσο κόστος (νοσηλεία, απώλεια ωρών εργασίας).

Οι εταιρίες μέλη του ΣΦΕΕ φροντίζουν διαχρονικά για την κάλυψη των αναγκών της χώρας μας και καταβάλουν τα μέγιστα, ώστε να εξασφαλίζεται η επάρκεια εμβολίων στην αγορά. Η εξαίρεση των εμβολίων από τα δημοσιονομικά μέτρα και η ένταξη της δαπάνης του εμβολιασμού σε κονδύλια πρόληψης θα δώσει τη δυνατότητα χρηματοδοτικών ροών σε στοχευμένες δράσεις για την τόνωση της εμβολιαστικής κάλυψης, (όπως π.χ. η συνεχή ενημέρωση του κοινού για την αξία του εμβολιασμού),την παρακολούθηση αλλά και την καταγραφή της. Οι δράσεις αυτές θ μπορούν να γίνουν με την αρωγή όλων των εμπλεκόμενων φορέων..

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου σημείωσε σχετικά: «Τα εμβόλια δεν είναι θεραπεία, είναι πρόληψη της ανάγκης για θεραπεία. Θα πρέπει, συνεπώς, να συμπεριληφθούν σε έναν άλλο, ξεχωριστό προϋπολογισμό, εκείνον της πρόληψης και όχι του φαρμάκου. Ένας τέτοιος προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει τις εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού, την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου εμβολιαστικού προγράμματος μαζί με το κόστος των εμβολίων, το οποίο στη χώρα μας υπολογίζεται στα 110 εκατ. ευρώ6, και την καταγραφή της εμβολιαστικής κάλυψης. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή!».

 

OECD Health Working Papers No. 101, How much do OECD countries spend on prevention?

Centers for Disease Control and Prevention. Ten great public health achievements-United States, 1900-1999. MMWR. 1999; 48(12): 241-243

ΚΕΕΛΠΝΟ, Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών. Εμβολιασμός στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

http://www.keelpno.gr/elgr/e%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B5%CE%B2%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D.aspx. Accessed 20-4-2017

WHO. http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/63043/1/WHO_GPV_ PR_96.01.pdf  , Accessed 11/8/17

Το κόστος του εμβολιασμού εμπίπτει στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ της δημόσιας δαπάνης για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική περίθαλψη. Τα τελευταία χρόνια ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι περιορισμένος στα 1,945 δις ευρώ με τις φαρμακευτικές εταιρίες να καλούνται να επιστρέψουν την υπέρβαση αυτού μέσω του μηχανισμού clawback, καθώς οι συνολικές δαπάνες για την φαρμακευτική περίθαλψη είναι πολύ μεγαλύτερες.

6 Η αγορά εμβολίων στη χώρα μας υπολογίζεται στα 110 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 80% αναφέρονται σε παιδιατρικά & εφηβικά εμβόλια ενώ το 20% σε ενηλίκων.

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο