Νέα

Νέα

Τοποθέτηση του Αντιπροέδρου ΣΦΕΕ, κ. Σπύρου Φιλιώτη στο 4o Clinical Research Conference

Τοποθέτηση του κου Σπύρου Φιλιώτη, Αντιπροέδρου ΣΦΕΕ στο  Clinical Research Conference, 1 Δεκεμβρίου 2015

 

Κυρίες και κύριοι

Με την εμπειρία των τελευταίων δύσκολων ετών και με την συνειδητοποίηση ότι το πλαίσιο γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για τα ζητήματα που μας απασχολούν, είναι κρίσιμο να εντείνουμε το διάλογο και τον συντονισμό μας.

Το Συνέδριο είναι σημαντική ευκαιρία προς αυτή την κατεύθυνση και είναι χαρά μου να είμαι σήμερα εδώ, εκπροσωπώντας τον ΣΦΕΕ.

Η εκτίμηση του Συνδέσμου είναι ότι σε αυτές τις πιεστικές συνθήκες, όπου η χώρα πρέπει να αλλάξει πάρα πολλά όχι απλώς σε λίγο χρόνο αλλά πλέον με στενές και αυστηρές προθεσμίες,

μπορούμε να βοηθήσουμε πολύ αποτελεσματικά την Πολιτεία.

Η τεχνογνωσία μας και η επίγνωση της κοινωνικής μας ευθύνης στο ευαίσθητο κοινωνικό αγαθό της Υγείας μπορεί να δώσουν ώθηση στην υλοποίηση των απαραίτητων βημάτων για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας.

Ιδιαιτέρως μάλιστα σε ότι αφορά σε αυτονόητα καλές πρακτικές και τρόπους αύξησης των πόρων για την Υγεία.

Η κλινική έρευνα είναι ακριβώς αυτό.

Αποτελεί τεκμηριωμένα, βασικό μοχλό επιστημονικής και κοινωνικής προόδου ως μια από τις πλέον παραγωγικές επενδύσεις με εξαιρετικά υψηλή προστιθέμενη αξία τόσο για την Υγεία, όσο και για την πραγματική οικονομία της χώρας.

Αποτελεί τεκμηριωμένα, βασικό μοχλό επιστημονικής και κοινωνικής προόδου ως μια από τις πλέον παραγωγικές επενδύσεις με εξαιρετικά υψηλή προστιθέμενη αξία τόσο για την Υγεία, όσο και για την πραγματική οικονομία της χώρας.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Πολιτεία κατανοεί πλέον ότι είναι πολύ μεγάλη απώλεια δυναμικής, – σχεδόν παράλογη στάση- , να μην επωφελείται η χώρα από την ποιότητα του επιστημονικού της δυναμικού.

Αναφέρομαι σε αυτό γιατί  αυτή, είναι η πιο δύσκολη από τις προδιαγραφές για να ενταχθούμε στο καθεστώς της «προτιμώμενης χώρας» για τις μελέτες.

Και η Ελλάδα ενώ την πληροί, την ακυρώνει με την γραφειοκρατία, την έλλειψη φορολογικών κινήτρων και το εν γένει αποθαρρυντικό περιβάλλον για όσους αναλαμβάνουν το ρίσκο επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στον Κλάδο του Φαρμάκου, η πρόθεση των εταιριών να δεσμεύσουν κεφάλαια για επενδύσεις «μπλοκάρεται» από την άτακτη  και καθυστερημένη ροή εγκρίσεων και πληρωμών από τους φορείς του δημοσίου.

Είναι σαφές νομίζω πως επιδρά αυτό στην ανταγωνιστικότητα της χώρας στο πεδίο της κλινικής έρευνας.

Τη στιγμή που η απαλλαγή από αυτές τις παθογένειες είναι αυτονόητη προϋπόθεση για τον εξορθολογισμό του συστήματος Υγείας.

Είναι αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις.

Και ικανές για να αξιοποιήσει η χώρα τα μεγάλα περιθώρια που αφήνει το γεγονός ότι σήμερα η επένδυση στον τομέα αυτό αγγίζει μόνο τα 100 εκ. € ετησίως, όταν η διεθνής φαρμακοβιομηχανία επενδύει στην Ευρώπη περίπου 35 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή μάλιστα που στο Βέλγιο τον προηγούμενο χρόνο επενδύθηκαν σε έρευνα 2 δισ. ευρώ.

Σίγουρα δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη…

Ωστόσο γίνεται να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση προς όφελος πάνω απ’ όλα των Ελλήνων ασθενών.

Ο ΣΦΕΕ σε διαρκή επαφή με την Πολιτεία έχει προτείνει τα βασικά βήματα, τα οποία θα μπορούσαν να τριπλασιάσουν τις κλινικές μελέτες μέχρι το 2017.  Δίνοντας έμφαση:

  • στη δημιουργία θέσης συντονιστή Κλινικής Έρευνας στο Υπουργείο Υγείας, αποκλειστικής και μόνιμης απασχόλησης
  • στην επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και
  • στη θέσπιση φορολογικών κινήτρων, ώστε να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι λογικό να πιστεύουμε ότι η διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, η πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες, η διατήρηση του επιστημονικού δυναμικού στη χώρα και η βελτίωση των δομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι καλοί λόγοι για να ενεργοποιηθούν τα ανακλαστικά της Πολιτείας.

Ο Κλάδος του Φαρμάκου θα είναι σύμμαχος της.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο